Homeopatija

Homeopatija

Ocijeni sadržaj
(49 glasova)

Što je homeopatija?

Njemački liječnik Samuel Hahnemann, 1796 godine, otkrio je drugačiji pristup liječenju bolesti kojeg je nazvao homeopatija (od grčkih riječi hómoios- što znači slično i páthos što znači patnja). Poput Hipokrata, 2000 godina ranije, i on je shvatio da postoje dva načina liječenja lošeg zdravlja: po principu suprotnosti (konvencionalna medicina) te po principu sličnosti (homeopatski).

Homeopatski pripravci se propisuju po načelu liječenja „sličnoga sa sličnim“ ili principu sličnosti. Uzmimo primjerice slučaj nesanice. Po principu suprotnosti liječili bi ju lijekom koji umjetno izaziva spavanje. To često uključuje upotrebu velikih ili redovitih doza lijekova, koji ponekad uzrokuju nuspojave ili ovisnost. Po principu sličnosti, homeopatskom načinu, bolesniku se daje mala doza tvari, poput kave, koja u velikim dozama, u zdravih, uzrokuje nesanicu. To može pomoći bolesniku da prirodno zaspe. Naravno, ovo je bio pojednostavljen primjer.

Homeopatija je djelotvoran i znanstven sustav liječenja koji pomaže prirodnoj tendenciji tijela da se samo izliječi. Prepoznaje sve simptome bolesti kao izraze nesklada unutar osobe kao cjeline te da terapija treba bolesniku a ne bolesti. 

Kako djeluje?

Homeopatski pripravci djeluju stimulirajući tijelo da se izliječi samo. Kako bi osigurali taj stimulans, Vaš liječnik mora propisati pravi lijek i pravu dozu koja odgovara Vama. 

Kako se rade homeopatski pripravci?

Pripravci uglavnom proizlaze od živih i prirodnih resursa (minerali, biljke, životinje), koji se ekstrahiraju sukladno strogim pravilima koje određuje ljekarnik; nakon čega se spravljaju mješavine ili prašci. 

Da li je homeopatija sigurna?

Homeopatija je najsigurniji oblik medicine koji ćete ikada naći. Homeopatija je sigurna za trudne majke, novorođenčad, oslabljene starije osobe na kraju svog života te bolesnike koji su preosjetljivi na druge lijekove. Homeopatski pripravci ne mogu uzrokovati nuspojave i ne možete postati ovisni o njima. To je zato što se, u posebno pripravljanim oblicima, koristi vrlo mala količina aktivne tvari. 

Štio bi Vaš homeopatski liječnik trebao znati?

Bit će Vam postavljena pitanja kako o Vašim pojedinim znakovima i simptomima tako i o emocionalnim. Nemojte se bojati spomenuti nešto što smatrate neuobičajenim ili nevažnim i molimo, pomozite, pružajući točne informacije. Zapamtite da je sve što kažete povjerljivo. Prve konzultacije ponekad mogu potrajati i sat vremena. 

Što mogu očekivati da će se dogoditi? 

Nakon uzimanja Vašeg pripravka, trebali biste primijetiti neke promjene. Primjerice, ponekad se dogodi da se tijekom kratkog vremena Vaši simptomi doimaju lošiji. To je početak djelovanja pripravka i nakon što to razdoblje prođe trebali biste osjetiti početak oporavka. Kao drugu mogućnost, bolesnici često osjete optimizam i razdoblje tijekom kojeg se dobro osjećaju. Ako se osjećate zabrinuto zbog bilo kojih promjena koje primijetite, kontaktirajte Dr. I. Blažević, čak i ako je to neposredno prije Vašeg slijedećeg dogovorenog posjeta. 

Kako brzo ću se izliječiti?

Ovo uvelike ovisi o vrsti bolesti koju imate. Tegoba koja se razvijala vrlo sporo, poput čira na želudcu, neće nestati preko noći, ali druge tegobe se brzo mogu poboljšati. Komplicirani slučajevi liječe se iznutra prema van, što znači da su površinski vanjski simptomi, poput problema s kožom, često posljednji simptomi koji nestaju. Budite strpljivi. Za Vas je puno bolje da budete izliječeni i od uzroka Vaše bolesti i od simptoma umjesto samog ublažavanja simptoma. Svaki slučaj je drugačiji te tako ne postoje dva ista bolesnika. 

Mogu li se sam liječiti homeopatskim pripravcima?

Možete naučiti koristiti homeopatske pripravke kod kuće. Postoji niz izvrsnih pripravaka od Homeolaba koji su djelotvorni pri problemima poput posjekotina, uboda, opekotina, modrica, bolova u trbuhu i dječjih tegoba. Ako bilo koja manja tegoba ne prođe na Vašu prvu terapiju, konzultirajte Dr. I. Blažević.

 

 

 

 

 

 

Pročitano 32675 puta

Glavni izbornik

Radno vrijeme

Pon. i Sri. : 8:00 - 16:00 
Uto i Čet.: 9:00 - 18:00
Pet.: 9 - 14:00

Haulikova 1, 10000 Zagreb
+385 (0)1 481 8450